CINE SUNTEM?

ASALTUL CETATII SRL administeaza, exploateaza si intretine

ASCENSORUL PE PLAN INCLINAT ACCES CETATEA RASNOV

Pentru cei care vor să ajungă din centrul Râșnovului la Cetate, cea mai rapidă cale de acces este liftul cu cremalieră pe plan înclinat. Amenajare acestuia a fost o idee care s-a născut la Râşnov încă din 2005, iar în aprilie 2015 proiectul a fost finalizat, fiind efectuată recepția lucrării. Primele curse ale ascensorului pentru public au avut loc în data de 3 iulie 2015, când au debutat și Zilele Râșnovului.

Stația de îmbarcare se află în spatele Casei de Cultură Râșnov, iar cei ce aleg să ajungă la Cetate folosind această instalaţie de transport, se pot bucura şi de împrejurimile oraşului de pe platforma de belvedere amenajată la stația de lângă Cetate. Traseului liftului are o lungime totală de 165 de metri, cu o diferenţă de nivel de 85 de metri, iar unghiul de înclinare este de 37 de grade. Călătoria durează aproximativ două minute, viteza de deplasare a cabinei fiind de 2,5 metri pe secundă.

Astfel de instalaţii cunoscute în lume mai sunt la Salzburg, în Austria, în Porto dar şi în Zagreb, Croaţia. Cremaliera din orașul rozelor poate transporta într-o zi 648 de persoane, capacitatea maximă a cabinei fiind de 18 persoane. Consumul de energie este unul redus, ţinând cont că are o contragreutate, şi totodată, este şi un mijloc de transport ecologic.

Construirea acestui ascensor cu cremalieră, un sistem cu bară dinţată des folosit în staţiunile montane din Austria sau Elveţia, a fost un proiect extrem de dificil, din cauza reliefului. În zonele greu accesibile, stâlpii de beton au fost instalaţi cu ajutorul unui elicopter și pentru amenajarea traseului au fost sparți manual 2.000 de metri cubi de rocă. Investiția a costat 10.718.447 de lei, jumătate din această sumă fiind finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, iar restul fonduri de la bugetul local al Râșnovului.

Pentru cei care vor sa faca o drumetie spre Cetate

Curtea Casei de Cultură din Râșnov este însă și punctul de plecare pentru vechea potecă care făcea legătura prin pădure între Centru și Cetate. Traseul a fost reabilitat odată cu inaugurarea liftului, iar acum este un traseu de promenadă pentru cei care doresc să facă o drumeție până la Cetate. Ținând cont că traseul șerpuit este destul de abrupt pe alocuri, au fost amenajate trepte și montate și balustrade, astfel ca să existe condiții depline de siguranță. Traseul turistic se intersectează doar într-un singur loc cu calea de rulare a liftului,  însă s-a săpat în stâncă, astfel ca poteca să treacă pe sub șine. De asemenea, pe traseu au fos amenajate și locuri de popas, unde turiștii care aleg drumeția în locul liftului au posibilitatea să își tragă sufletul.

GALERIE FOTO

“Once you travelled, the voyage never ends, but is played out over and over again in the quietest chambers. The mind can never break off from the journey.”
Patricia Conroy
“Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”
Mark Adamore
” Am fost placut impresionata de intreaga localitate Rasnov, acum este mult mai schimbata in bine, iar ascensorul cred eu ca fluidizeaza si scurteaza timpii de urcare la cetate. Recomand aceasta statiune turistica”
Adriana Olaru
“Ma bucur sa vad ca Rasnov este printre cele mai frumoase orase din judetul Brasov. Ascensorul care duce catre cetatea recent renovata ii da un plus de valoare locatiei. Recomand o vizita in acest orasel de munte care ofera mult mai multe atractii.”
Mihai Cumidava

PROGRAM

1 noiembrie – 30 noiembrie

1 Decembrie 2021 – 28 Februarie 2022

Joi – Duminica – 9:00 – 17:00

Zilnic – 9:00 – 17:00

TARIFE

O plimbare cu liftul dus – întors
ADULTI – 12 lei / COPII – 6 lei

SCRIE-NE

Va asteptam in vizita – Piața Unirii nr. 12, Oraș Râșnov, Județul Brașov

Click pe harta pentru a naviga in HARTI.